Organtillgång beror på var du bor

1:37 min

Antalet donationer slår rekord i Sverige, men det finns stora regionala skillnader i hur många som donerar organ.

Enligt en färsk rapport från Socialstyrelsen tillhör Västmanland en av de regioner som hade högst andel donationer under förra året. Antalet var mer än dubbelt så stort som i sydöstra Sverige. I region Uppsala-Örebro, som Västmanland tillhör, donerade 43 personer organ förra året. Det motsvarar drygt 21,4 personer per en miljon invånare, som är måttet som Socialstyrelsen använder. Det kan jämföras med knappt 10 i den sydöstra regionen, som omfattar Kalmar, Östergötland och Jönköping.

Enligt socialstyrelsen innebär detta att din bostadsort kan påverka dina möjligheter att få ett nytt organ. I Västmanland är överläkare Stefan Ström på IVA landstingets donationsansvarige. Han säger att viss organdonation har nationellt perspektiv, till exempel för hjärta, lungor och lever. För dessa gäller så kallad rikssjukvård och då spelar det ingen roll var i landet man bor. Men för andra organ kan bostadsorten påverka, säger han.

– Man kan möjligtvis spekulera i om det kan påverka de som är i behov av njurar, att det finns en viss risk för att just njurtransplantationer inte är jämlikt fördelade, säger Stefan Ström.

Helena Lundin i Västerås är en av de som kan vittna om vad ett nytt organ innebär. Hon är levertransplanterad inte mindre än två gånger och den här veckan är det exakt 15 år sedan hennes sista transplantation.

– Jag är inte beredd att kalla det en ny födelsedag, men det är klart att det är en viktig dag i mitt liv och jag lever i tacksamhet, säger hon.

– Det här är ju en årsdag för en annan familj också, för någon familj så är det här 15-årsdagen när deras son eller fru dog och de har det tufft, men jag är tacksam för att jag fick fortsätta leva, säger Helena Lundin till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista