De tar kulturen till vischan

3:55 min

"Vi vill se till att det finns kultur där vi bor också". Så säger kvinnorna bakom kulturfestivalen Kultur på vischan, som hålls under ett enda stort cirkustält på Romfartunaslätten i slutet av juli.

Den som åker 56:an mellan Västerås och Sala har kanske redan sett banderollen. "Kultur på vischan" står det, där mitt ute på åkern.

I slutet av juli hålls kulturfestivalen för första gången. En fem dagar lång kulturfest med bland annat workshops, föreläsningar, konserter och hembygdsmarknad. Allt samlat under ett 314 kvadratmeter stort cirkustält.

– Vi vill att det ska finnas kultur där vi bor också. Att det ska bli en mer självklar del i människors liv om de vill det. Vi tänker att om det finns där, mitt framför näsan på alla så kanske alla börjar längta, säger Malena Engström, skådespelare och dansare.

Det är hon och konstnären Karin Toll som tagit initiativet både till festivalen och till den nystartade kulturföreningen Kulturbasen som står bakom kulturkalaset på Romfartunaslätten med start den 28:e juli.

– Tanken med föreningen är att just kunna jobba för att få ut sådan här kultur på landsbygden, säger Karin Toll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista