20 år sedan massakerna i Srebrenica

1:40 min

I morgon är det 20 år sedan tusentals människor mördades i Srebrenica i Bosnien. Teufika Becirovic i Västerås förlorade sin pappa i massakern.

Teufika Becirovic från Västerås var bara fem år när massmorden skedde, men minns fortfarande den dagen.

– Jag minns paniken, och jag minns hoppet och bönerna om att pappa skulle komma.

Det var under några julidagar 1995 som mellan sju och åtta tusen män och pojkar avrättades av bosnienserbisk militär i staden Srebrenica i Bosnien.

Imorgon hålls minnesstunder på flera håll Sverige för att uppmärksamma massmordet, och i Eskilstuna gör man det också. På Fristadstorget kommer Teufika Becirovic att berätta sin historia.

Hon överlevde tillsammans med sin mamma och två systrar, men förlorade sin pappa. Och Teufika Becirovic berättar att sorgen fortfarande är stor.

– Jag har kommit till en acceptans av det som skett, men sorgen tar inte slut. Hela min barndom har präglats av en väntan på svar om hur han dog, vart han dog, när han dog. Det är en tung dag, men det är viktigt att vi pratar om det så att det inte upprepas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista