Folkhögskolor vill ta emot ensamkommande ungdomar

1:38 min

Tärna folkhögskola i Sala och Västerås folkhögskola vill börja ta emot ensamkommande flyktingungdomar. Det skulle vara bra både för ungdomarna och för folkhögskolarna, menar de ansvariga.

– Vi tycker att den här skolformen med vårt internat passar bra för den här gruppen av deltagare, säger Isa Österberg som är kortkursansvarig på Tärna folkhögskola.

– Dels kommer de att kunna läsa in grundskolan och gymnasiet, dels kommer de att bli integrerade i svenska samhället - direkt.

Den här modellen finns redan i södra Sverige där folkhögskolor, kommuner, länsstyrelser och Migrationsverket samarbetat i projektet Folkhögskolespåret.

Här i Västmanland är det här jobbet än så länge i sin linda. Länsstyrelsen håller i en arbetsgrupp där representanter från både Västerås folkhögskola och Tärna folkhögskola deltar.

Att medvetet rikta sig mot den här nya gruppen ungdomar ligger i linje med folkhögskolornas uppdrag, men har också betydelse för själva skolan, säger Isa Österberg från Tärna folkhögskola.

– Det skulle fylla upp allmän linje på ytterligare sätt, och det ser vi som mycket positivt. För trenden inom folkhögskolevärlden är att allmän linje går ner och de särskilda kurserna går upp.

– Det här skulle göra att vi skulle kunna hålla vår höga procent av allmän linje.

Tanken är riksintag även för de ensamkommande ungdomarna, men med en ny och mer flexibel modell, för alla.

– Ämnen som man läser i block, kanske fyra grundämnen under fyra veckor, sedan uppsamling, sedan fyra till av de här ämnena. Det blir som ett rullande schema över terminer, år och årskurser, säger Isa Österberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista