Insamling växte till stor stödinsats

1:26 min

Just nu är det väldigt många som vill hjälpa flyktingar som kommer till Sverige. Och det finns privata initiativ som ser sina insamlingar växa till enorma proportioner.

Ett exempel på en insamling som växt är den som västeråsaren Cicilia Sedvall drog igång förra veckan:

– Vi har fått in så enormt mycket saker och gensvaret har varit helt fantastiskt, att det fanns så mycket kärlek - det är helt otroligt. Men vi lider av utrymmesbrist kan man säga, så vi har ju fått säga stopp till inlämning. Vi kan inte ta emot mer saker just nu, säger Cicilia Sedvall.

Det handlar om tre ton, eller kanske fyra ton, kläder. Och hon har redan lämnat en lastbilslast och flera billaster med kläder till ett flyktingboende.

Det har även kommit in pengar, som man använder till att köpa till exempel bindor, tandkräm och annat som kan behövas.

Från början tänkte hon att det skulle bli någon kasse med kläder som hon själv lämnade över, men nu är det en kontaktgrupp på cirka tio personer som sköter planering och styrning. Och när man ser facit kan man tycka att det hade varit bättre med någon etablerad hjälporganisation. Men Cicilia Sedvall ångrar ingenting:

– Jag skulle ha gjort exakt samma sak, för så dum och naiv är jag. Det var ju det som var grejen, det finns organisationer där jag kan skänka pengar och där jag kan ge några timmar av min tid. Men för mig kändes det som att det inte räckte, jag ville göra det här själv och åka ut med klädkassen, men jag kanske inte orkar hela vägen, men det finns andra som kan kliva in och ta morgondagen, säger Cicilia Sedvall.