Finaldags för energispararprojekt

1:40 min

Västeråsarna gör av med mindre el och värme idag än för sex år sedan - nu avslutas kampanj för att få Västeråsarna att bli mer "klimatsmarta".

I sex år har Västerås stad drivit en kampanj som går ut på att få Västeråsarna att bli bättre på att spara energi.

Som avslutning på kampanjen så ordnas en rad aktiviteter under den här veckan. Bland annat kan man få prova på att cykla på en elcykel.

– Vi har mött ungefär 7000 personer under den här kampanjen, och alla möten har ju resulterat i någon tanke. Sedan har vi inte kunnat göra några mätningar på vad som beror på just den här kampanjen, på elpriset eller den allmänna klimatmedvetenheten, säger Anna Malmström som är energi- och klimatrådgivare på Västerås stad.

Anna Malmström och hennes kollegor har sett att både el- och värmeförbrukningen har minskat i Västerås de senaste åren.

Kampanjen har bland annat bestått av att Västerås stad och andra inblandade aktörer har informerat om klimatsmarta lösningar.

Det här med elcyklar, är det ett bra sätt att spara in på energin?

– Ja, för den som annars skulle välja att ta bilen, då är det ett jättesmart transportmedel. Men har man pigga och friska ben och kan cykla ändå så kan man fortsätta med det. Men just om man har mycket att släpa på eller barn i kärra, då är det ett bra alternativ istället för att köra mer bil, säger Anna Malmström.