Enorm hjälpvilja riskerar bumerangeffekt

1:51 min

Just nu jobbar hjälporganisationen Röda Korset i Västerås stenhårt för att hitta ett sätt att ta emot vågen av hjälpsamhet som väller in.

Peder Sandahl är ordförande lokalt. Han berättar att Röda Korset centralt startade en rekryteringskampanj den 1 september som råkade sammanfalla med den starkt känslomässigt engagerande publiceringen av bilden på den drunknade treåringen Alan Kurdi på en strand i Bodrum två dagar senare. 

– På ett par-tre dagar fick vi in 150 anmälningar från folk som på olika sätt vill ställa upp och arbeta, akut och långsiktigt, och nu försöker vi hitta en organisation som kan bereda det här så att det inte uppstår en besvikelse.

Det är en risk, säger Peder Sandahl och förklarar:

– Man gör någonting som man känner för, man har en tanke med det och med personer man vill hjälpa, och så upptäcker man att ens grejer kanske blev liggandes. Då kan vi riskera bumerangeffekter.

– Återigen, engagemanget är fantastiskt, så vad vi än gör får vi inte ta bort den lusten. Stryp inte engagemanget. Jobba hårt med strukturer och organisationer som kan ta hand om det här.

För att fånga upp dem som vill hjälpa och göra hjälpviljan långsiktig så anordnar Röda Korset två informationsmöten i Västerås, 19 september och 21 oktober.