Sîlan Diljen på turné med #minflykt

48 min

Sîlan Diljen från Västerås gjorde en uppmärksammad P1-dokumentär, Min flykt, om sin flykt från Kurdistan till Sverige som 4-åring. Under hösten kommer hon tillsammans med Riksteatern att föreläsa runt om i Sverige. 

Föreläsningarna ska hållas för ungdomar på högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige.

Sîlan Diljen nominerades till Stora journalistpriset för dokumentären, radioprojektet och flyktingberättelserna #minflykt. I samband med radiodokumentären fylldes sociala medier med personliga flyktberättelser under hashtagen  #minflykt.

Det blev flera hundra viktiga historier om det nutida Sverige som lyfte människorna bakom siffrorna.

Nu tar hon sin och publikens flyktberättelser till högstadie- och gymnasieskolor i hela Sverige.

– Flyktberättelser är så viktig del av vår nutidshistoria. Varje dag skapas ny historia genom människor som söker sin tillflykt till Europa och Sverige. Vi här är en del av allt. Det känns extra angeläget att vi tar #minflykt till skolor i hela landet just nu och jag ser fram emot att möta den unga publiken och prata om flykt, säger Sîlan Diljen.
 
I P1-dokumentären Min flykt berättar Sîlan om hur hennes mamma höll henne i handen genom taggtråd, över bomullsfält och kulregn. 30 år senare reste Sîlan tillbaka i flyktens spår och insåg hur starkt flykten fortfarande lever kvar inom henne.

Turnéplan:
16 september Mörbylånga
17 september Borgholm
13 oktober Överkalix
14-15 oktober Gällivare
16 november Vimmerby
18 november Östra Göinge
30 november Söderhamn
1 december Söderhamn

Mer information om #minflykt hittar du här