Nu öppnar kulturcafé på Råby i Västerås

3:53 min

Idag är det premiär för ett café på kultur- och fritidscentret Knytpunkten på Råby i Västerås, med massor av bakverk från olika kulturer, bakade på råvaror från de lokala butikerna i Råby centrum.

Diana Kambugu som ansvarar för caféet har förberett invigningen med hjälp av bland andra Zainab Jimale och Fathi Hussein från Somalia, som bakat mängder med bröd och bakverk som man ska bjuda premiärbesökarna på.

Kulturcaféet är det senaste tillskottet i verksamheten på Knytpunkten, som drog igång för ett år sedan. Kerstin Klingmann och Hugo Catolino är båda kultursekreterare som jobbar med Knytpunkten. Längst ned i artikeln hittar du intervjun med dem.

– Det tar ju litet tid men det har gått bra. Tusentals människor har hittat hit under året, kanske ett tiotal personer i snitt per dag.

Fokus är på barn och ungdomar, men det finns verksamheter också för familjer och även för enbart vuxna, berättar de.

Lokalerna rymmer nu också ett återanvändningscentrum för förskolor. Prylar som går att återanvända lämnas in och sedan får förskolorna använda det i sin kreativa verksamhet.

Vissa dagar är det också läxhjälp, och ikväll startar alltså ett kulturcafé som till att börja med kommer att ha öppet varannan onsdag.