Personer med riskgener kan klara sig bättre än andra

4:30 min

Professor Kent Nilsson som arbetar vid Centrum för klinisk forskning i Västerås får 500 000 kronor i stöd till forskning om ungdomars hälsa.

Det är Hjärnfonden som står för stödet som syftar till att ta reda på mer om gener som kallats för "riskgener". Gener som traditionellt förknippas med risk kan under rätt förhållanden istället bli en tillgång. 

– Har man de gener som förut var förknippade med risk men växer upp under bra förhållanden med bra förutsättningar så går det bättre än snittet för de här människorna. De är miljömässigt känsliga individer som det kan gå både bra och dåligt för, säger Kent Nilsson professor vid centrum för klinisk forskning i Västerås. 

25 procent av befolkningen, alltså var fjärde person i Sverige har någon av riskgenerna som ger ökad känslighet och som forskarna vill veta mer om.

Vad den ökade känsligheten egentligen beror på vet man inte idag och det är det forskningsprojektet ska försöka ta reda på.

– Man har en ökad risk för att utveckla ett alkoholmissbruk och att få aggressionsutbrott. I förlängningen är risken för att bli kriminell större, vilket tillhör de dåliga sidorna. Däremot har man lättare för inlärning, man har en större chans och att ta till sig positiva miljöfaktorer. Den forskningen är lite bortglömd, det samspelet vill vi titta på, säger Kent Nilsson.   

I forskningen kommer Kent Nilsson bland annat att följa en grupp västmanländska ungdomar under 20 års tid.

– Vi kommer att få se vad deras liv tar för vändningar, hur bra eller mindre bra de kommer att gå för ungdomarna. Det kommer att ge oss många svar, säger Kent Nilsson. 

Vill man själv veta om man är extra känslig får man blicka tillbaka i tiden och studera sin släkttavla.

– Man kan se hur det ser ut på sin mammas respektive pappas sida. Har man elände eller mycket kreativitet i släkten kan man ana sig till att det finns en viss känslighet och då ska man försöka undvika dåliga situationer och försöka fokusera på det som är bra istället, avslutar Kent Nilsson.