Kritik mot personalbrist inom psykiatrin

1:04 min

Förra året tog 60 personer från Västmanland sitt liv, i hela landet begick 1 531 personer självmord. Och ordföranden för anhörigorganisationen Balans i Västerås anser att det finns brister i psykiatrin och att personalbrist är ett problem.

Som ett led i att försöka stoppa den här utvecklingen arrangeras i dag den internationella suicidpreventiva dagen.

En av de som deltar är Marie Jacobsson, hon är ordförande för anhörigorganisationen Balans i Västerås, som också finns på riksplanet.

Hon anser att det finns brister i psykiatrin och att personalbrist är ett problem:

– När man ser att det brister i antalet personal från läkare och nedåt så känner man att man där skulle vilja göra något. Men det finns inte så många läkare att ta av, och att locka dem till just Västerås psykiatri verkar inte så lätt eftersom det är så många stafettläkare, säger Marie Jacobsson.

– Och som mamma till någon med de problemen så får man tjata sig fram.

– Jag känner att personalbristen är så svår att rå på, så medan man väntar på att någon förstår att det behövs mer pengar till psykiatrin - politikerna typ och även vi väljare får ju försöka trycka på det - och medan vi väntar på det får vi göra vad vi kan, alltså försöka samverka bättre både ideellt och professionellt, säger hon.

Hur ser du på framtiden?

– Det finns förbättringsmöjligheter, som det så vackert heter, och man får inte ge upp. Och speciellt om det ser svårt ut så får man inte ge upp, säger Marie Jacobsson, ordförande för anhörigorganisationen Balans i Västerås.

Enligt Hans-Ola Sundberg från psykiatrin i Västmanland har det i vissa utredningar brustit i samverkan med anhöriga. Vi kan hjälpas åt, anhöriga och vården kan hjälpas åt att stötta en person som mår dåligt, och det är viktigt att tänka på.

Tror du att det finns många anhöriga som är besvikna på psykiatrin?

– Ja, och det vet jag att det finns. Man tycker inte att vi gör tillräckligt eller man tycker inte att vi informerar, men vi har ju också det här med sekretessen. Vill inte patienten att vi informerar anhöriga så får vi inte det, men jag tror ändå vi kan bli bättre på att förklara för patienten att anhöriga kan hjälpa oss i vården med det här, för vi finns inte där 24 timmar om dygnet, säger Hans-Ola Sundberg.