Irstas fotbollstjejer hjälper flyktingbarnen

1:38 min

Irsta IF:s flickor-03 vill hjälpa flyktingarna som kommer till Sverige och samlar in fotbollsgrejer som ska skänkas till förläggningen Westsura.

– Vi som är en förening och spelar fotboll vet att motion och idrott är en viktig del av livet oavsett var man kommer från i världen och då kanske man kan behöva fotbollsskor och benskydd, säger Petra Lostelius som är tränare för Irsta IF:s F03-lag.

Bevisen är många när det gäller Idrottssveriges vilja att hjälpa alla de människor som är på flykt.

Division 4-lagen Norrby SK och Fagersta Södra är två exempel när de skänker entréintäkterna från deras nästa hemmamatcher till Unicef. Ett annat exempel är Irsta IF:s F03-lag.

– Vi tycker att alla ska ha möjligheten att kunna spela fotboll och kunna få röra på sig, säger Jenna Andersson som är en av spelarna i laget.

– Det är väldigt bra att vi tänker på de som är på flykt och att vi vill hjälpa dem så mycket som det går, säger lagkamraten Clara Lostelius Vikman.

Budskapet från hjälporganisationerna är att det är pengar som behövs, inte kläder. Men just idén om fotbollsgrejer tyckte förläggningen på Westsura vara bra. Och nu hoppas tränaren Petra Lostelius att fler hakar på deras initiativ.

– Vore helt fantastiskt om andra föreningar kunde göra på liknande sätt. Det kan ju vara tennisracket, bollar och skridskor. Det är ju verkligen också att integrera att ta del av vår kultur här i Sverige och testa våra idrotter.