Fängelse för samtliga pantbanksrånare

1:44 min

Under fredagen kom domarna mot de åtta män som varit åtalade misstänkta för pantbanksrånet i Västerås i juni. Samtliga döms till fängelse varav fem av männen för rån och de resterande tre för medhjälp till rån.

I början av juni så rånades en pantbank i Västerås på gods till ett värde av åtminstone sex miljoner kronor. Åtta män kunde gripas kort efter rånet efter på olika platser i Västerås och åtalades i slutet av juli för grovt rån

Samtliga döms nu till fängelsestraff varav fem av männen döms för rån och de resterade tre för medhjälp till rån. Strafflängden varierar från ett och ett halvt års fängelse till det längsta straffet som är på tre år och åtta månader.

– Jag tycker bevisningen var väldigt stark så jag är inte förvånad över domen, säger åklagare Peter Olofsson.

Han säger att han är nöjd med domen men yrkade i åtalet på att rånet skulle betraktas som grovt.

– Här var det ett betydande värde, det var ju kanske runt åtta miljoner som de stal. Det var välplanerat och organiserat och det är det som jag åberopat för att det skulle bedömas som grovt. Hovrätten kanske får pröva det, vi får se, säger Peter Olofsson till P4 Västmanland.

Men enligt Peter Olofsson är det ännu för tidigt att säga om man kommer att överklaga domen till hovrätten.

Advokat Mari Schaub företräder en av dömda männen och säger såhär om domen.

– Tingsrätten har kommit fram till, precis som samtliga försvarare framfört, att den här gärningen inte ska betraktas som ett grovt rån utan som en rån av normalgraden. Min klient har förnekat brott eftersom vi menar att hans begränsade del i det här inte ens ska ses som medhjälp till rån, säger Mari Schaub.

Kommer ni överklaga?

– Det är för tidigt att säga. Vi måste överväga allt i det här, särskilt angående påföljden, så det är fortfarande en öppen fråga, säger Mari Schaub till P4 Västmanland.

Ta del av vår tidigare rapportering om rånet - klicka här!