Stödet till tiggare behövs både i hemländer och Västerås

1:08 min

Tiggarna kommer inte försvinna från Västerås gator om hjälpen går direkt till hemländerna istället för att vi ger i en pappmugg, det säger Ronald Henriksson, biträdande direktor på Stadsmissionen i Västerås.

Ansvariga ministern menar ju idag att det är bättre att ge pengar till hjälporganisationer istället för direkt till EU-migranterna som tigger i Sverige.

Ronald Henriksson på Stadsmissionen tror att man behöver jobba med båda insatserna.

– Vi måste ju också ha vetskap om att människor är här samtidigt som hjälpen pågår där, vi måste ha något slags parallellt tänk.

Det pågår ett febrilt hjälparbete i länder som Rumänien och Bulgarien, berättar Ronald Henriksson, men det kommer ta tid innan det når ett märkbart resultat.

Vintern kommer

Han menar att det behövs ett stödcenter i Västerås för tiggarna under vintern som kommer, för det kommer vara EU-migranter här.

– Vi trycker på här och säger till kommunen och varandra att vi behöver bereda oss för att ta ett ansvar. Vi kan inte låta oss tas på sängen, säger Ronald Henriksson, Stadsmissionen Västerås.

Ann-Louise Molin Östling är socialdemokrat och kommunalråd i Västerås stad, hon menar att pengar finns för en eventuell satsning i vinter, men om och vad det ska bli vet man inte idag.

– Kommunfullmäktige har ju sagt undan pengar till det här arbetet. Och där pågår en diskussion tillsammans med frivilligorganisationerna i Västerås, berättar Molin Östling, S.