Nu startar hotellbygget vid Kokpunkten i Västerås

3:43 min

Idag var det byggstart för det 18 våningar höga hotellbygget i det gamla ångkraftverket i Västerås, den andra etappen i satsningen som ska bli ett av de främsta besöksmålen i Mälardalen och i Sverige.

Nästan precis ett år efter invigningen av äventyrsbadet Kokpunkten i det gamla ångkraftverket i Västerås, togs idag det första formella spadtaget för hotellbygget. Men det handlade inte om ett vanligt spadtag utan en tidsenlig frånskiljare från det gamla ångkraftverket, som man en gång bröt strömmen med. Nu användes den istället för att symboliskt starta bygget.

Det handlar om ett 18 våningar högt hotell - 65 meter från marken - som inryms i det gamla kulturmärkta ångkraftverket. Gamla detaljer kommer att sparas och synas i hotellrummen. Totalt blir det 220 rum.

Konferensanläggning för 450 personer och spa ska locka besökare från inte bara Mälardalen utan hela Sverige, är förhoppningen. Åtminstone på sikt då den avslutande delen med bland annat science center finns klart.

Att Västerås stad först sponsrar äventyrsbadet och sedan välkomnar det nya hotellbygget, ska inte innebära att befintliga hotell och anläggningar får besvärlig konkurrens, enligt kommunledningen i Västerås.

– Det här är ett kommersiellt hotell och har kommersiella villkor. De andra blir gynnade av att vi har det här hotellet. Det blir en dragare. Det finns inget som säger att ett utökat utbud skulle minska efterfrågan. Jag är helt övertygad om att de andra kommer att bli gynnade av det här, säger Anders Teljebäck (S) kommunalråd i Västerås.

Thomas Andersson från byggherren Peab visar runt på hotellets tredje våning, och pekar ut den befintliga stålstommen som har hållit de pannor som nu är rivna.

– Det är vacker ingenjörskonst. Det är modernt att spara sådant här idag.   

Om byggplanerna håller så är det invigning av det nya hotellet om två år, 1 september 2017.

– Alltså 100 år efter det att ångkraftverket togs i bruk.

ESS Group kommer att driva hotellet när det står klart. De driver bland annat resorthotellen Ystad Saltsjöbad och Falkenberg strandbad.