Syriers flykt till Sverige och Surahammar

1:36 min

På asylboendet på Westsura herrgård finns flera asylsökande som flytt från krigets Syrien. Resan över medelhavet i en gummibåt är något som Mubarak inte vill uppleva igen.

 I lite mer än en månad har Ibrahim och Mubarak Zajoud varit i Sverige. Under sin resa genom Europa till säkerheten i Surahammar, så är resan över havet i en överfylld gummibåt med omkring 50 personer något som Mubarak och hans farbror Ibrahim inte vill göra om.

– Vi såg en hel del saker under båtresan och vi visste inte om vi skulle överleva, säger Mubarak Zajoud till P4 Västmanland.  

Vi visste inte om vi skulle överleva resan, säger Mubarak om båtresan mellan Turkiet och Grekland, som tog flera timmar i den överfyllda gummibåten med 50 personer.

Mubarak och hans farbror Ibrahim Zajouds flykt från krigets Syrien gick bland annat via Libanon, Turkiet, Grekland och sedan vidare till Serbien och Ungern.

Det de var med om i Ungern, polisens agerande har satt djupa spår, berättar Mubarak.

– Jag vet inte varför de slog oss. Om de inte vill ha oss där, varför sparkade de oss och varför gjorde de det de gjorde mot oss, säger Mubarak.

Jag grät säger Ibrahim Zajoud och berättar att de togs in i ett rum, där de blev slagna och hotade och de tvingades även att klä av sig nakna. De tvingades också att lämna sina fingeravtryck.

Förutom all oro och ångest över de familjemedlemmar som är kvar i Syrien, så blir det flera månaders väntan på besked från Migrationsverket, om deras asylansökan ska prövas i Sverige eller i Ungern.

Ungern var annars det första EU-land de registrerades i med sina tumavtryck. Men ingen av dem vill tillbaka till Ungern, berättar Mubarak.

Ibrahim Zajoud säger att han knappt kan sova och att han saknar sin familj, hans fru och tre barn som han hoppas ska kunna lämna Syrien.