Norbergs kommunalråd: Det lutar åt en nystart för Elsas

2:42 min

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) medger att kommunen lutat sig tillbaka och låtit Elsa Andersons konditori stå för det mesta av turismen. Nu måste Norberg satsa - med eller utan "Elsas".

En månad har snart gått sedan branden, och Norberg kokar av både ilska över mordbranden och viljan att hjälpa till för att snabbt få byns stora turistmål och samlingspunkt tillbaka.

Kommunalrådet Åsa Eriksson kan inte föregå ägarnas beslut, men vill göra allt som går för att underlätta om de beslutar sig för en nystart.

– Det finns ett väldigt engagemang, och det måste vi göra vårt bästa för att kanalisera, och jag tycker det lutar åt att ägarna nu vill försöka sig på en återuppbyggnad. 

Vad har du hört i den frågan?

– Det måste ägarna själva uttala sig om, men vi har möten och det finns tankar och idéer. Sen om de kommer gå att realisera är för tidigt att säga, men det finns i alla fall tankar i den riktningen.

Norberg är naturligtvis mer än det rikskända konditoriet, men från kommunalt håll har det varit lätt att lita på draghjälpen därifrån. När det stora utflyktsmålet nu har brunnit ner måste man, lite yrvaket, sätta igång med det man diskuterat en tid: att satsa mer på turismen till Norbergs andra turistmål.

– Det finns ett berättigande i den kritiken, medger Åsa Eriksson.

– Jag tycker att det finns en hel del exempel på att kommunen borde kunna göra mer, och bättre, när det gäller besöksnäring och turism. De diskussionerna har pågått under våren och sommaren, men nu har behovet understrukits ännu mer när vårt största besöksmål inte finns längre, så här tror jag att kommunen behöver rycka upp sig och faktiskt jobba bättre framöver, säger Åsa Eriksson.