Allt fler flyktingbarn försvinner. Arkivfoto: Fredrik Persson/TT.
Allt fler flyktingbarn försvinner. Arkivfoto: Fredrik Persson/TT.

Rädda barnen kräver ansvar för försvunna flyktingbarn

1:46 min

Det blir allt vanligare att flyktingbarn försvinner i Sverige. Nu uppmanar Rädda Barnen myndigheter och organisationer att ta sitt ansvar.

– Socialtjänsten har egentligen det yttersta ansvaret och där borde socialtjänsten vara mer på hugget tycker vi, säger Mikaela Hagan, som jobbar med migrationsfrågor på Rädda Barnen.

Även Polisen och Migrationsverket kunde ta sina roller på större allvar, tycker Rädda Barnen.

De senaste fem åren har nästan 1 400 ensamkommande flyktingbarn försvunnit i Sverige, enligt Migrationsverket. Sådana fall är vanligast i storstäderna.

I Västmanland har nio barn försvunnit i år. Länsstyrelsen har uppmärksammat problemet och har nu kallat till en träff i oktober där några myndigheter i länet ska träffas för minska dessa barns utsatthet.

I många fall har de fått avslag på asylansökan eller så misstänker de att de kommer att få avslag. Men inte alltid. Det finns många skäl att försvinna.

Problemet är att ingen vet om barnen har drabbats av trafficking, används i tvångsarbete, eller har drabbats av något annat brott.

Trots att vissa barn fått avslag på sina asylansökningar har de ändå rätt till en viss hjälp, menar Rädda Barnen.

– Barn har särskilda rättigheter: ett tryggt boende, skolgång med mera. Vi menar att barn har rätt även till boende eller stöd av socialtjänsten, säger Mikaela Hagan till P4 Västmanland.

Med barn menas i det här fallet unga personer som inte har fyllt 18 år än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista