Ulf Danielsson. Foto: Mattias Ahlm/SR
1 av 2
Ulf Danielsson. Foto: Mattias Ahlm/SR
Ulf Danielsson
2 av 2
Ulf Danielsson besöker Västerås. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Professor Ulf Danielsson tar västeråsarna ut i rymden

Ulf Danielsson: Vi har aldrig vetat så lite om universum
1:11 min

Den välkända professorn Ulf Danielsson är i Västerås idag. Han ska föreläsa vid Mälardalens högskola, och passade även på att besöka Åkesta rymdobservatorium.

Ulf Danielsson tävlade tillsammans med Martina Thun i På spåret. Men till vardags är han professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och sysslar med strängteorier och higgspartiklar.

– Vi har aldrig vetat så lite om universum som vi vet nu. Tidigare trodde man faktiskt att man hade koll på det mesta, men nu vet vi att 95 procent består av någonting okänt och mörkt, som vi inte har någon aning om vad det är, men desto mer spännande att ta reda på vad det är för något, säger Ulf Danielsson.

Varför är det så?

– Man kan säga att galaxer och stjärnor rör sig på ett sådant sätt att det måste finnas mer materia än det som syns. Men den syns inte, och vi vet faktiskt inte vad det är för någonting. Det finns lite idéer och teorier, men egentligen har man inte en aning.

Hur går arbetet att reda ut vad det här är för något?

När det gäller en del av det, den så kallade mörka materian, så handlar det dels om att försöka fånga de här partiklarna på olika sätt. Kanske i experiment här på jorden, eller titta på hur de kan orsaka strålning av olika slag. Sen måste man förstås också fundera på nya möjligheter att dra nya slutsatser, säger Ulf Danielsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".