Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Persisk kyckling. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
1 av 2
Persisk kyckling. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Radiokocken Amir Kheirmand och programledare Jonna Noblin. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Radiokocken Amir Kheirmand och programledare Jonna Noblin. Foto: Sveriges Radio.

Persisk mat med vår radiokock Amir

Vår radiokock Amir Kheirmand från Västerås tog plats bland kastruller och grytor och fixade idag persisk kyckling med ris.


Mammas persiska kyckling

4 portioner

Tid: 1 ½ timme

1 tsk gurkmeja

salt

1 gul lök, skalad och delad

8 kycklinglår med ben och skinn, rumstempererad

3 msk matolja

1 dl torkade berberis eller gojibär

1 msk strösocker

1 msk smör

  1. Häll 1 dl vatten i en kastrull. Häll på gurkmeja, en nypa salt och lägg ner lökhalvor och kycklinglår. Koka upp och låt puttra i en timme.
  2. Ta upp låren, sila skyn och låt stå i en skål i 10 minuter. Häll av fettet som lägger sig överst i skålen. Smaka av med salt och håll varmt.
  3. Värm matoljan i en stekpanna, torka av låren och bryn dem ordentligt på medelhög värme.
  4. Stek berberis i smör i 30 sekunder, häll på socker och blanda runt.
  5. Servera kycklingen med det persiska ris, skyn och berberis.

Persiskt ris med tadig

6 portioner

Tid: 1 timme

4 dl basmatiris

2 msk smör

1 dl naturell yoghurt

½ påse saffran

salt

  • Koka upp 2 liter saltat vatten i en stor teflonkastrull. Lägg i riset och koka i 7–8 minuter tills riskornen nästan är mjuka. Det är viktigt att det finns aningen hård kärna kvar på riskornen. Sila av riset.
  • Sätt spisen på medelhög värme och ställ kastrullen på plattan. Lägg i 1 msk smör, yoghurten och saffranet och blanda runt ett par varv med en sked. Häll tillbaka riset – utan att röra om –  och sätt på ett lock.
  • Smält resten av smöret och häll i 3 msk vatten i en liten kastrull. Häll smörvattnet jämt över riset efter fem minuter och sätt på locket igen. Sänk samtidigt plattan till låg värme. Jag brukar ha trean på min spis. Låt ångkoka 40 minuter och vänd därefter riset upp och ner på ett fat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".