Jonna Adlerteg i mitten, tillsammans med medaljörerna Emma Larsson och Marcela Torres. Foto: Gymnastikförbundet.
Jonna Adlerteg i mitten, tillsammans med medaljörerna Emma Larsson och Marcela Torres. Foto: Gymnastikförbundet.

Jonna Adlerteg om att stå utanför VM-truppen

0:27 min

En knäskada från EM i våras har satt stopp för allt tävlande under resten av året för gymnasten Jonna Adlerteg från Västerås, som tävlar för Eskilstuna.  Därför blir det inte något VM i Skottland i oktober.

Svenska Gymnastikförbundet har fastställt laget som ska tävla i VM i Glasgow i Skottland i oktober. Samtliga sex gymnaster i laget tävlar för Eskilstuna Gymnastikförening.

Men Jonna Adlerteg från Västerås saknas laget. Hon gjorde sitt bästa resultat hittills när hon i världscupen i tyska Cottbus i våras fick över 15 poäng på sin barrserie i kvalet, för att i grenfinalen dala lite men ändå vinna hela tävlingen.

Under EM slog Jonna Adlerteg sönder korsbandet i vänster knä, något som nu stoppar henne från tävlande i VM och resten av året. Läkaren har nu stoppat henne från att tävla i år.

 – Först blev jag väldigt ledsen, även om jag inte fått någon garanti om att jag skulle kunna tävla, men jag har haft hoppet uppe, men jag vet att det kommer fler tävlingar. Tjejerna som ska tävla kommer att göra det så bra så jag tror att de knappt behöver mig.

Det har gått för kort tid sedan operationen för att Adlerteg ska kunna vara med och tävla.

– Om man hamnar konstigt så kommer knät inte klara av att hålla emot och då kan korsbandet gå sönder igen och då måste jag börja om från början och det vill jag 

VM i gymnastik för damer börjar 23 oktober, men redan nu handlar mycket om OS i Rio nästa år. VM fungerar som kval till OS och de åtta bästa lagen är direktkvalificerade dit.

Visionen har varit att få med ett helt lag till OS, men det blir svårt, konstaterar en av tränarna i Eskilstuna, Sebastian Melander.

-- Det är är det året man är bäst i form när det gäller konkurrensen. Alla länder spetsar mot det här VM:et eftersom det är ett kval-VM till OS. Vi har väl en 7-8 länder som ligger i ungefär samma nivå som oss. Många av de länderna måste göra dåligt ifrån sig och vi bra. Om vi gör vår bästa prestation finns det chanser

En plats bland de 16 bästa är det som gäller för OS.

– Resan mot OS i Rio kommer att fortsätta på oss och för ett antal av tjejerna även om vi inte har hela laget vidare, men än så länge kommer vi gör allt för att alla ska vidare, säger Helena Andersson, en av tränarna bakom gymnastikundret i Eskilstuna.

De som är uttagna från Eskilstuna är: Ece Ayan, Lovisa Estberg, Emma Larsson, Ida Gustafsson, Kim Singmuang och Veronica Wagner är de ordinarie gymnasterna.

Reserv är Marcela Torres, som tävlar för All Stars Gymnastics från Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista