Centerpartisten Fredrick Federley på en arkivbild från 2013. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Centerpartisten Fredrick Federley på en arkivbild från 2013. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Fredrick Federley (C) förtydligar vad han menar om SD

2:04 min

EU-parlamentarikern Federley, som i går valdes in i Centerpartiets verkställande utskott och utsågs till andre vice ordförande, skapar rubriker direkt. 

Nu förklarar Fredrick Federley själv vad han menade med sitt resonemang om att "emellanåt" komma överens med Sverigedemokraterna.

I en intervju i Svenska Dagbladet i går sa Federley bland annat att "Sverigedemokraterna är en obehaglighet i svensk politik, som vi får dras med. Då får de sitta med runt bordet och lägga sina förslag. Det innebär inte att vi gör som de vill, men emellanåt kan vi komma överens."

– Jag menar, att där Sverigedemokraterna finns måste vi sluta att ägna oss åt det här utfrysandet. I stället måste vi se till att vi får en debatt med dem, där vi pressar dem på sakpolitiska alternativ. De sitter i alla riksdagens utskott, och då måste vi börja hantera detta på ett bättre sätt. Metoden vi har jobbat med hittills har inte funkat, säger han till P4 Västmanland. 

– Det innebär inte att man ska bjuda in - vilket man har försökt att få det till - till några nya överläggningar eller att vi ska ha nåt kuckelimuck med Sverigedemokraterna, absolut inte. 

– Vi ska hålla dem kort, vi ska bekämpa dem på alla sätt vi kan, men vi måste börja ta debatten, precis som Annie Lööf gjorde i Aktuellt med Jimmie Åkesson.

När TT i går skrev ett telegram om det han sagt i artikeln under rubriken "FEDERLEY ÖPPEN FÖR SD-SAMARBETE" sattes bollen i rullning på allvar, säger Fredrick Federley. Samtidigt började Centerpartiet sin stämma i Falun, där föräldralediga partiledaren Annie Lööfs vikarie Anders W Jonsson så tog tillbaka det Fredrick Federley sagt i Svd - på Federleys eget initiativ, säger han själv till P4 Västmanland. 

– Vi fick inte stopp på detta, utan helt plötsligt handlade det om vad jag ville bjuda in SD till. Så då bad jag Anders att gå ut och ta avstånd från nånting som jag inte har sagt, men som TT har lagt i sin rubrik, så att vi får bort det här, för nu ska vi prata om varför det går så bra för Centerpartiet.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Thomas Eneroth, reagerade direkt på Fredrick Federley-artikeln och sa till Svenska Dagbladet: "om detta också är Centerns ståndpunkt innebär en tydlig positionsförflyttning och det vore ytterst allvarligt".

Det kommenterar Fredrick Federley såhär:
– Är man socialdemokrat och vet att regeringen hänger på en skör tråd och att det enda som håller regeringen kvar är Decemberöverenskommelsen, då blir man ju väldigt nervös om det kan uppfattas signaler som att vi skulle söka samarbete med Sverigedemokraterna, för då har vi ju en enormt stor majoritet.  det la sig ganska fort när de förstod att jag stod bakom Decemberöverenskommelsen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista