Stadshuset i Västerås.
Stadshuset i Västerås. Foto: Helena Lund/SR.

Västerås tar emot få flyktingar

2:18 min

Tusentals flyktingar i landet sitter fast på asylboenden, trots att de har fått uppehållstillstånd. Ett skäl till det är att många kommuner inte tar emot så många som Migrationsverket räknar med.

Västerås tar till exempel bara emot en bråkdel av vad som förväntas, och tillträdande oppositionsrådet Jesper Brandberg (FP) tycker att staden borde ta ett större ansvar.

– Västerås måste ta emot uppemot hälften av det västmanländska mottagandet. Det faller sig naturligt med tanke på storleken, säger han. 

I år hade Migrationsverket räknat med att kommunerna i Västmanland skulle ta emot drygt tusen flyktingar från asylboenden. Detta enligt det så kallade länstalet, som bygger på beräkningar av folkmängd och situation på arbetsmarknaden. Men i verkligheten har det blivit långt färre. Länsstyrelsen, som sluter frivilliga avtal med kommunerna, har bara fått kommunerna att gå med på att ta emot ungefär 300 asylsökande tillsammans.

Västmanland är inte ensamt om det här underskottet. Just nu sitter 10 000 flyktingar som har fått sina uppehållstillstånd fast på asylboenden, för att de inte har fått någon kommunplacering.

– Där kan man inte etablera sig, få ett jobb och lära sig svenska på bästa sätt. De här människorna måste få en chans att komma ut i samhället. Och det kan de inte med den här politiken.

Att Västmanland alltså inte lever upp till Migrationsverkets förväntningar beror i hög grad på att den största kommunen, Västerås, tar emot så få flyktingar i förhållande till sin storlek.

Fyrtio flyktingar har kommunen skrivit kontrakt på i år. Om man tog emot i proportion till befolkning och arbetstillfällen skulle den siffran vara cirka tio gånger så hög, säger Sanela Cerimagic, utredare på länsstyrelsen.

– Då skulle Västerås andel av de 1 010 platserna vara mellan 383 och 469, beroende på hur man viktar befolkningen. 

Men Anna Thunell, vice ordförande i Individ och familjenämnden för Miljöpartiet i Västerås, säger att det helt enkelt inte går att ta emot fler flyktingar i Västerås. Det saknas bostäder, förklarar hon.

– Jag vill inte vara med och skriva avtal som jag känner att vi inte har möjlighet att uppfylla. Då tycker jag att det är ärligare att säga: så här ser det ut, och så har vi en ambition att ta betydligt fler, förutsatt att vi får fram bostäder.  

Tillträdande oppositionsrådet Jesper Brandberg (FP) tycker inte det argumentet håller:

– Den här politiken går inte ihop. Att säga på kommunal nivå att det inte går - och på nationell nivå säga att vi ska ha ett generöst mottagande. Det är en form av hyckleri och det är allvarligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista