Flagga på halv stång utanför Ikea. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.
Flagga på halv stång utanför Ikea. Foto: Jenny Rask/Sveriges Radio.

Jobbig tid för många Ikea-anställda efter dubbelmordet

1:12 min

Det har gått drygt sju veckor sedan dubbelmordet på Ikea i Västerås. Veckor som varit jobbiga för många av de som arbetade eller som var och handlade den aktuella dagen. Dessutom florerade falska rykten om hur dådet gått till på sociala medier, vilket har upprört.

Litar du på de nyheter som du hittar på sociala medier? Tyck till på vår facebooksida.

En av de som jobbar i varuhuset i Västerås är Alice Olsson. Hon valde att åka tillbaka till jobbet dagen efter dådet, fast hon var ledig, för att träffa och prata med sina kollegor och för att se platsen för dådet.

– Jag stod där jättelänge och kollade på platsen, många tyckte att det var obehagligt att vara där och jag tyckte också att det var obehagligt så klart, men jag stod ändå kvar länge och tvingade mig till det och det rekommenderade också många chefer, de sa att man gärna skulle gå dit och frågade flera gånger om man varit där och om man ville att någon skulle gå med. Just för att man ska vänja sig vid så som det var innan och inte bara komma ihåg det här. Det är faktiskt vår arbetsplats och det är som det alltid har varit trots det som hände, berättar Alice Olsson.

Det var den tionde augusti som en kvinna och hennes vuxna son mördades på varuhuset i Västerås.

Kort efter dådet började bilder och rykten om hur dådet gått till att florera i sociala medier. Något som upprör Alice:

– Jag tycker att det är jävligt okänsligt att ta bilder på döda människor eller människor som håller på att dö, ingen respekt mot alla oss som jobbade och de i personalen som såg betydligt mer än vad jag gjorde och mot de anhöriga.

– Jag tycker inte att sådana bilder ska läcka ut överhuvudtaget, säger Alice Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista