Denise Norström. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Denise Norström (S). Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Samverkansavtal inom sjukvården klart

0:59 min

I dagarna blev det klart med ett nytt samverkansavtal för sjukvårdsregionen Uppsala-Örebro där Västmanland ingår. Landstinget Västmanland köper redan mycket högspecialiserad vård av Uppsala, men nu ska samarbetet fördjupas.

– Nu har vi tecknat ett nytt starkare avtal där vi tar gemensamt ansvar också för att den högspecialiserade vården utvecklas på våra två universitetssjukhus, och att de har en hållbar produktion, säger socialdemokraten Denise Norström, som är landstingsstyrelsens ordförande.

Innebär det att patienter från Västmanland kommer få mer vård i andra landsting?

– Vi har ett avtal som styr hur vi köper högspecialiserad vård, alltså den vård som inte ska ges på länssjukhus. Det här är komplicerade fall, det ska vara patientsäkert, och därför koncentrerar man den typen av vård till våra universitetssjukhus i landet.

Enligt Denise Norström betalar landstinget Västmanland ganska mycket för specialistvården, men att det i avtalet också ingår ett abonnemang.

– Vi betalar varje månad för förväntade patienter och det innebär att när vi väl skickar en patient, så kommer vi bara att betala hälften av vad det kostar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista