Kristina Lundqvist på Mdh och entreprenören Bertil Hök. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.
Kristina Lundqvist på Mdh och inovatören Bertil Hök. / Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Högskolan sjösätter åttaårigt forskningsprojekt

1:10 min

Det nya projektet på Mälardalens Högskola finansieras med 88 miljoner kronor från KK-stiftelsen och en grupp svenska industriföretag. Projektet går under namnet DPAC och syftar bland annat till att stärka industrins konkurrenskraft.

Enligt projektledaren Kristina Lundqvist på Mdh kan man nu genom samarbete mellan högskolan och företagen ta ett större grepp i problem som finns:

– Eftersom vi är så många som 12 forskare på högskolan så kan vi ta ett helhetstänk vad gäller problemen. Vi behöver inte bara fokusera på en forskarfråga, vi kan titta på ett helt system och den typ av system vi är intresserade av är inbyggda system, alltså datorer som finns i alla produkter runt omkring oss. Men vi har specialintresset att de ska vara tillförlitliga, säger Kristina Lundqvist.

Det handlar i förlängningen om att stärka konkurrenskraften för att hålla kvar tillverkningsindustrin i regionen och i Sverige.

Flera stora företag är med i projektet, men också några mindre. Bertil Hök driver ett företag som utvecklar alkomätare, och han vill skapa produkter med intelligens:

– Ja, men inte bara intelligens. Vi behöver också en högre grad av tillförlitlighet då det är det viktigaste när det gäller att mäta alkohol i utandningsluften, det finns ju en integritetsproblematik i detta som är ganska betydande, säger Bertil Hök.

Och projektet betyder också fördelar för Mälardalens högskola, säger Kristina Lundqvist, professor och projektledare på skolan:

– Det kommer att innebära ganska mycket, vi siktar på att bli nationellt ledande inom det här området, och vi siktar även längre än bara Sverige, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista