Ärr efter bröstcanceroperationen. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
Ärr efter bröstcanceroperationen. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Även män kan drabbas av bröstcancer

2:22 min

I genomsnitt drabbas två män under 40 år av bröstcancer varje år. En av de som upptäckte en tumör i våras är västeråsare. Utan vännernas tjat hade det kunnat gå mycket värre.

Män kan ju inte få bröstcancer, säger västeråsaren som inte vill gå ut med sitt namn. Men han hade bröstcancer och utan vänners och familjernas tjat kanske cancern inte hade upptäckts i tid.

– Min mamma tjatade på mig att jag skulle gå och kolla upp några leverfläckar, det hade hon gjort i ett år.

När han till slut skulle gå till läkaren hade han upptäckt en knöl i vänster bröst. Trots det oroade han sig inte alls.

– Min kompis frågade vad det var. Jag sa att det bara var en fettknöl, man kan få sådana. Men hon övertalade mig att fråga läkaren om den också när jag ändå gick.

Läkaren skickade honom till Bröstenheten där det konstaterades att han hade cancer. Nu har han genomgått operation, cellgifter och håller på med strålbehandling. Han säger att han inte har svårt att prata om att han fått cancer. Men oftast säger han bara att han fått cancer, inte bröstcancer.

– Jag kan tänka mig att som man känns det lite, kanske, omanligt att säga att jag har bröstcancer. Det är kvinnor som får bröstcancer män ska få prostatacancer.

Enligt Cancerfonden är det drygt 80 procent av kvinnorna som får bröstcancer som lever 10 år senare. Dödligheten för män är något högre eftersom cancern ofta upptäcks senare. Därför uppmanar nu västeråsaren, som vi pratat med, att alla män ska börja känna på sina bröst efter knölar och gå till sjukvården om man hittar något ovanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista