Barn i Kongo. Foto: Anettte Brolenius
Barnen drabbas alltid hårdast. Din gåva hjälper. Foto: Anettte Brolenius.
Världens barn

Rekordinsamling till Världens barn 2015: 151 200 kronor insamlade

0:46 min

Årets Världens barn-insamling blev ett riktigt rekordår. 151 200 kronor samlades totalt in. Det gamla rekordet var 105 000 kronor.

– I år satsade vi på att våra lyssnare på ett enkelt sätt skulle kunna skänka pengar genom att helt enkelt ringa ett telefonnummer och det blev ju en succé, säger en glad Mattias Rensmo som tillsammans med Sofie Tejre ledde avslutningen av insamlingen. 

Insamlingen handlar i grund och botten om alla barns rätt till utbildning, hälsa och en bättre framtid. Pengarna som samlas in går bland annat till skolgång och skolböcker, men också till nutritionsprojekt för att barn inte ska behöva svälta.

50 kronor
Projekten är långsiktiga och samtliga är förankrade i det lokala samhället.

– 50 kronor kan göra väldigt mycket, till exempel att ett skolbarn kan få mat under en vecka eller förse en familj med vatten under ännu längre tid, säger Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen. 

Många bäckar små
– Men framför allt är det så att vi är tio miljoner människor i Sverige. Om alla skänker 50 kronor så är vi uppe i en halv miljard. Talesättet med många bäckar små stämmer rätt bra i det här fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista