Jennie Bellini Arsvik är beredd att göra allt för sin hund, mopsen Joey. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
Jennie Bellini Arsvik är beredd att göra allt för sin hund, mopsen Joey. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio.

Sjuka mopsen Joey slukar alla mattes resurser

2:06 min

Mopsen Joey är 11 år och har alltid varit sjuk. Han får samma vård och omsorg som om han vore ett barn av sin ägare Jennie Bellini Arsvik.

– Han har haft demodex (hårsäckskvalster, reds anm), han är foderallergiker, han har haft problem med tassar, öra, nos, hals... 

Men djursjukvård är inte gratis, tvärtom. För att täcka det mesta av vårdkostnaderna som den multisjuka Joey genererar, betalar Jennie dubbla försäkringar. Ändå täcker de inte allt.

– En munsanering kostar ju, det täcker inte, till exempel.

Som mest har Jennie Bellini Arsvik lagt ut mellan 20 000-30 000 på Joeys sjukvård - under en enda månad. 

Varför?

– Jag älskar honom, säger Jennie. Han är min, och jag vill ha honom kvar. Så länge han mår bra och kan bli bättre, så lägger jag ut pengarna. Så länge rehabiliteringen går bra och djuret inte lider för mycket, tycker jag det är helt okej att köra.

Lennart Sjöström på Strömsholms djursjukhus har sett liknande exempel under sina 43 år som veterinär.

– Det har blivit en helt annan inställning. Förr var hunden mer en sak, en pryl, så när hunden blev sjuk bytte man ut den till en annan hund. Det har ändrat sig helt och hållet, så nu är hunden en fullvärdig familjemedlem. 

Gränserna för vad som är möjligt att behandla flyttas ständigt framåt, och då måste de etiska gränserna hänga med. De diskuteras varje dag veterinärer emellan, säger Lennart Sjöström.

– Tycker inte vi att man ska fortsätta, då gör vi inte det heller. Vi behandlar inte på beställning, så att säga, om vi ser att det inte är korrekt ur etisk synpunkt eller för patienten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista