kaffe, fika, rast, paus
Slutfikat. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Förskollärare får inte dricka kaffe bland barnen

0:43 min

Heta drycker kan spillas på barnen, och dessutom måste förskollärarna vara rädda om synen på sin yrkesroll: att dricka kaffe ser slarvigt ut.

I Köpings kommun får personalen i förskolan inte längre fika ute bland barnen, utan bara på sina raster. Det här har tagits emot lite olika hos de anställda, men Lärarförbundet lokalt kommer inte att agera.

Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet som den vill, säger ordföranden i Köping, Örjan Gustavsson.

– Ja, de bestämmer ju helt klart de här delarna. Sen får vi gå in och titta så att arbetstidslagen följs. Det är där vi ser att problematiken finns. Vi ser att personalen har problem att komma ifrån barngruppen och gå på toaletten eller ta sin kopp kaffe i lugn och ro. Man känner den här stressen över att man lämnar kollegorna ensamma, säger Örjan Gustavsson.

Förskolechefen i Köping försvarar det nya kaffeförbudet. Dels har det skett olyckor i andra kommuner, där barn fått hett kaffe i knät, dels handlar det om föräldrarnas förtroende för personalen.

– Vi tycker inte att det ser professionellt ut att stå med kaffekoppen på gården med barnen, säger Yvonne Karlsson. 

Du ser inte någon på Ica dricka kaffe i kassan heller, tillägger hon. 

Yvonne Karlsson, har inte förskollärarna tillräcklig kompetens för att förstå att man inte står så nära barnen att man spiller kaffe på dem? 

– Alltså, det är ju min förhoppning, att det skulle ha varit såhär redan tidigare att man dricker sitt kaffe under sin rast. Dels av säkerhetsskäl, men även för att det inte ser professionellt ut. Vi behöver inge förtroende för dem vi är till för, alltså föräldrarna, för att de tryggt ska kunna lämna sina barn hos oss. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista