Sofie har använt sin nässpray flitigt i över en månads tid. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
1 av 2
Sofie har använt sin nässpray flitigt i över en månads tid. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
Jessica Hillman
2 av 2
Jessica Hillman, distriktssköterska på 1177 på sjukhuset i Västerås. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Så botar du ditt nässpray-beroende

2:20 min

I förkylningstid är det många som tar till nässprayen. Men det är också många som överanvänder den och som säger att de inte kan sluta. 

Jessica Hillman är distriktssköterska på 1177 i Västmanland och hon berättar att fler än vad man kanske tror upplever ett beroende av nässpray:

– Egentligen är det inte ett beroende, det är ingen abstinens i den meningen, det kan vara viktigt att veta.  Däremot så är det så att använder man det under en längre tid så vänjer sig kroppen vid att få avsvällande läkemedel, vilket gör att när man då slutar så sväller slemhinnorna omedelbart igen, säger hon.

Kroppen tillverkar ett eget ämne som ska fungera avsvällande, men de funktionerna fungerar sämre om man tillsätter ett ämne utifrån. Därför är det inte bra att använda nässpray längre än vad som står på förpackningen.

– Det handlar om att bestämma sig, försöka förstå att det här är inget som kroppen behöver, säger Jessica Hillman.

Hon har också lite olika tips man kan ta till om man vill vänja sig av med nässprayen.

– Vi rekommenderar att man sover i högläge för att slippa få den här känslan av att det rinner ner. Sen är det bra att innan man går och lägger sig att göra en nässköljning, finns en uppsjö av sådana produkter. Det viktiga att tänka på är att inte använda bara vanligt vatten, utan det ska vara koksaltlösning, säger Jessica Hillman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista