Sinfoniettan. Foto: Pressbild.
Sinfoniettan. Foto: Pressbild.

Sinfoniettan hotas av nedläggning

1:13 min

Västmanlandsmusiken står inför stora besparingar och ett alternativ är att Sinfoniettan läggs ner, det framgår av ett pressmeddelande.


Västmanlandsmusiken har utrett hur man ska kunna klara ekonomin, eftersom verksamheten under flera år gått med underskott, och presenterar tre alternativ:

  • En kraftig nedskärning av hela verksamheten med syfte att minska kostnaderna.
  • Samgående med musikorganisationer i grannlänen.
  • Omstrukturering av Västmanlandsmusiken, från att arbeta med egna anställda musiker till att köpa konserter av andra orkestrar.

Det tredje alternativet innebär att Sinfoniettan läggs ner.

Anders Teljebäck, ordförande i Västmanlandsmusikens styrelse, skriver att det är det enda scenario som ger en långsiktigt ekonomiskt hållbar verksamhet. Han menar att man i och med det kan stärka länsmusiken i länets alla kommuner och gå in i fler nationella samarbeten.

Styrelsen för Västmanlandsmusiken kommer vid ett sammanträde i början av november att fatta beslut om vad man ska skicka som utredningssvar till ägarna Västerås Stad och Landstinget Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista