Jenette Källstad Västmanlands kommuner och landsting, VKL. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
1 av 2
Jenette Källstad på Västmanlands kommuner och landsting.Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Pirjo Lahdenperä. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Professor Pirjo Lahdenperä på Mälardalens Högskola. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Ny lag om nyanlända elever väcker oro på skolor

1:35 min

Många lärare berörs när nyanlända elever från årsskiftet snabbare ska ut i vanlig klass. Det ställer krav på att ämneslärare jobbar med språkutveckling på ett sätt som många inte är vana vid, och det väcker oro.

– Det här ingår ju inte i den ordinarie lärarutbildningen; andraspråksinlärning och språk i alla ämnen. Man efterfrågar att all personal på skolan måste vara bättre förberedd och få redskap för att hantera en situation med en klass där vissa elever är på väg att lära sig svenska medan andra har svenska som modersmål, säger Jeanette Källstad på Västmanlands kommuner och landsting som jobbar med att stötta skolorna inför den kommande lagändringen.

Pirjo Lahdenperä på Mälardalens högskola är professor i interkulturell pedagogik och har forskningscirklar med skolpersonal om att just jobba med nyanlända elever. Hon märker också oro inför den nya lagen.

– Nu har det kommit väldigt bestämt från myndigheterna att det är en viss tid du har på dig att lyckas till exempel lära en elev så mycket svenska att den kan hänga med och utveckla sina ämneskunskaper. Det är klart att det sätter press på läraren.

Att skolor konkurrerar om elever innebär också en press, menar Pirjo Lahdenperä.

– Skolmarknaden gör att man gärna vill ha elever som är duktiga och kan visa resultat. Det här är inte bara att säg att nu tar fysikläraren hand om det här. Om man gör det, då måste man också ha verktyg att arbeta med, säger Pirjo Lahdenperä på Mälardalens Högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista