Amirs falafel med goda tillbehör. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
1 av 2
Amirs falafel med goda tillbehör. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Amir Kheirmand. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
2 av 2
Amir Kheirmand. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Amirs hemlagade falafel

Idag lagade Amir Jonnas favoritmat - falafel. Och hon blev inte besviken. Nu kan du själv laga efter Amirs recept.

Falafel med goda tillbehör

6-8 portioner

400 gram torkade kikärtor

1 liten lök, hackad

½ dl hackad persilja

½ dl hackad koriander

4 vitlöksklyftor

1,5 msk vetemjöl

2 tsk spiskummin

1 tsk koriander

½ tsk cayennepeppar

1 tsk gurkmeja

1 nypa kardemumma

Salt och svartpeppar

Matolja till fritering

 

  1. Lägg kikärtorna i en skål, täck med vatten som går upp ett par cm ovanför ärtorna och låt stå över natten.
  2. Häll av kikärtorna och lägg i en matberedare tillsammans med resternade ingredienser. Kör till en couscousliknande smet. Kör inte för länge så att du får en hummus. Låt stå i kylen och dra ett par timmar.
  3. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera köttbullestora bollar 3-4 minuter.
  4. Servera i bröd tillsammans med sås, pickad rödlök och dina favvogrönsaker.

Enkel vitsås

6-8 portioner

2 dl majonnäs

2 dl yoghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk citronsaft

Salt och peppar

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och låt stå och dra 30 minuter.

Picklad rödlök

6-8 portioner

2 st rödlök, tunt skivad

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

  1. Koka upp ättika, socker och vatten tills att socker löst sig. Låt svalna något.
  2. Lägg rödlöksskivorna i en glasburk, slå på den ljumna lagen och låt kallna. Servera.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".