Vicki Skure Eriksson. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
Vicki Skure Eriksson (C). Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

"Nya krav kan snabba på integrationen i skolan"

0:56 min

Vid årsskiftet skärps skollagen för att nyanlända elever snabbare ska komma ut i vanliga klasser. Det finns en oro bland ämneslärare, som förutom att lära ut sitt ämne också ska ge språkundervisning. Men ordföranden i grundskolenämnden i Västerås är inte orolig.

Centerpartisten Vicki Skure Eriksson är ordförande i grundskolenämnden i Västerås, men hon är inte särskilt orolig och menar att kraven kan ge fördelar:

– De här kraven är bra och det är viktigt att eleverna får komma ut i vanliga klasser så fort som möjligt. Och just i Västerås så har vi bra koll på det här, säger Vicki Skure Eriksson.

Men om det nu finns en oro för att man inte ska hinna med och det blir nya krav. Hur tar ni er an den frågan?

– Jag kan ju bara svara för Västerås och vår kartläggningsansvarige har bemannat upp en del och i dagsläget så finns det ingen oro för att vi i Västerås inte skulle klara av att kartlägga våra elever, säger hon.

– Men det är klart att det kommer att vara utmaningar för lärarna, men det här är ju också något som man ser snabbar på integrationen och snabbar på språkutvecklingen att också snabbt kunna vara med i de lektioner där man har förutsättningar att kunna vara med. Det blir en snabbare utslussning i vanliga klasser och bidrar till att språkutvecklingen går fortare, säger centerpartisten Vicki Skure Eriksson, ordförande i grundskolenämnden i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista