Jonathan Major, Maria Gustafsson, Daniel Gamboa Esquivel och Thomas Mesumbe. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio.
Jonathan Major, Maria Gustafsson, Daniel Gamboa Esquivel och Thomas Mesumbe. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio.

Ny satsning ska fixa läxan på flera olika språk på Skiljebo i Västerås

3:43 min

Nu ska barn och vuxna få stöd att läsa sina läxor på flera olika språk i Skiljebo i Västerås.

Daniel Gamboa Esquivel är projektledare för "Ny i Västerås" på Västerås stad och initiativtagare till "Fixa läxan!".

– Eftersom det är första gången får vi ta det lite som det kommer. Men jag vet att det kommer i alla fall tre, fyra stycken volontärer. Och där har vi tillgång till olika språk, och det är ju det som är vår styrka. 

Det är tänkt att man nu varje onsdag framöver ska kunna komma till Skiljebo centrum och att både vuxna och barn ska kunna få hjälp med både språk och skoluppgifter.

– Vi är en drös av föreningar och organisationer som står bakom det här. Tanken är ju att man ska få studiestöd, men vi ser även att alla är välkomna. 

En av volontärerna är Thomas Mesumbe. Han ser fram emot att kunna hjälpa till:

– Som en person som själv flyttade till Västerås för 11 år sedan så kände jag att det fanns ett stort behov av att hjälpa ungdomar och vuxna som behöver stöd med språket och sina studier, och det är det jag tänker göra. Jag är utbildad lärare och ser mycket fram emot att kunna hjälpa de som kommer hit, säger Thomas Mesumbe, som talar fem olika språk flytande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista