Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala.
1 av 2
Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio
Eleverna Edvin, Marcus och Simon går i nian på Ekebyskolan i Sala
2 av 2
Eleverna Edvin, Marcus och Simon går i nian på Ekebyskolan i Sala. Foto: Samuel Sillén/Sveriges Radio

Politiker manar till lugn gällande skolfrågan

5:00 min

Lokalfrågan för skolorna i Sala kommun är ett ämne som diskuterats mycket de senaste åren. Många olika förslag har luftats men ännu har ingen lösning klubbats.

Ett förslag som diskuteras just nu är att byta plats på kommunens två högstadier, Valla och Ekeby, och gymnasieskolan, Kungsängsgymnasiet. Men det är inget som är beslutat.

Alla vändor fram och tillbaka samt bristen på information gör att elever som går i nian i Sala är osäkra på vad som kommer att gälla kommande läsår.

– Vi vet väldigt lite. Den information vi fått är att den här idén är bordlagt tills vidare. Det är i stort sett det enda vi vet, säger eleven Simon som går i nian på Ekebyskolan i Sala. Hans klasskamrater Marcus och Edvin säger att situationen påverkar deras syn på framtiden.

– Det blir väldigt rörigt. Man vet inte så mycket och snart ska vi ju välja gymnasium, säger Marcus.

– För mig står det mellan Kungsängsskolan och en skola i Västerås. Om Kungsängsgymnasiet skulle flyttas så vore det positivt, säger Edvin.

Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala, är dock lugn och säger att man inte behöver vara orolig.

– Vi har i budgeten gjort en historisk stor satsning på skolorna de närmsta tre åren. Vi har lagt in ungefär 250 miljoner kronor för att kunna renovera, bygga om och bygga nytt. Det vi vet är att det kommer att byggas en ny skola i Ransta. Sedan diskuteras det hur skolorna kommer att gestalta sig i framtiden i Sala stad. Där lyfter man upp möjligheten att skapa ett stort högstadium och att låta gymnasieskolan flytta in i Ekebyskolan istället.

Vad kan du säga till de elever som är oroliga över situationen? 

– Delta i diskussionen och var med och säg vad ni tycker för det är viktigt.

I november kommer politiken att ta upp frågan i skolnämnden och Carola Gunnarsson hoppas att ett beslut kring högstadiefrågan kan komma då.

– Jag räknar med att man ska kunna vara framme vid ett beslut då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista