Presskonferens om Ikeamorden. / Foto: Jenny Rask. Sveriges Radio.
1 av 2
Presskonferens om Ikeamorden. / Foto: Jenny Rask. Sveriges Radio.
Eva Morén, vice chefsåklagare och Per Ågren, chef polisområde Västerås. / Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Eva Morén, vice chefsåklagare och Per Ågren, chef polisområde Västerås. / Foto: Sveriges Radio.

Ikeamördaren hade planer på att döda någon

1:07 min

Den man som idag åtalas för att ha mördat två personer på Ikea i Västerås i somras hade en tid före dådet haft tankar om att döda någon och sedan ta livet av sig, om han inte fick stanna i Sverige.

Det framkom vid en presskonferens i polishuset i Västerås idag, med anledning av att åtalet mot mannen nu är klart.

Det var den tionde augusti som 36-årigen dödade en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea och därefter försökte ta sitt liv.

Han har sedan tidigare erkänt morden, och nu framkom det också att han i förhör har berättat att han en tid före den tionde augusti haft tankar om att döda någon och sedan ta sitt eget liv. Han ska inte ha pratat med någon annan om dessa tankar.

Han har också i förhör berättat att den 23-årige man som följde med honom till Erikslund, och som i ett tidigt skede också var anhållen för inblandning i morden, inte visste någonting om hans planer på att döda någon.

Den 57-åriga kvinnan knivskars allvarligt i magen, och hennes son fick flera knivhugg. Därefter har den åtalade skadat sig själv. Hela händelseförloppet skedde inom en minut. Det fanns ingen koppling mellan de åtalade och offren. De har slumpmässigt valts ut. 

23-åringen som var med den åtalade mannen vid dådet kommer att kallas som vittne.

Rättegången är tänkt att starta den 28 oktober.

Vid presskonferensen fanns även Johan Strömberg, som företräder de anhöriga. De anhöriga hälsar via honom att de tycker det är hemskt att den här händelsen har använts som slagträ i debatten om invandringspolitik. Det är något som de tar avstånd ifrån.

Den åtalade mannens försvarsadvokat Per-Ingvar Ekblad menar att den rättspsykiatriska undersökningen kommer att få stor betydelse.

– Det som har hänt är fruktansvärt, han erkänner att han har dödat två helt oskyldiga personer. Att han har gjort sig skyldig till ett brott är klart och därför kommer rättegången i stort att handla om påföljden.

– Rent fysiskt mår min klient bättre, fortsätter han. Men om han kommer att kunna delta under rättegången i tingsrätten den 28 oktober, det får läkare bedöma. Om han är för dålig, så kan rättegången eventuellt skjutas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista