Snart stängs kranen för vattensnyltare i Skinnskatteberg

1:34 min

Skinnskattebergs kommun ska nu ta i med hårdhandskarna mot de som snyltar på kommunalt vatten och avlopp.

Det handlar om förlorade intäkter på ett par hundra tusen kronor om året och det drabbar de som sköter sig, konstaterar Thomas Lenell som är sektorchef för teknik och service i Skinnskatteberg.

– Det är ett vattenkollektiv. Alla som bor i kommunen och har kommunalt vatten betalar tillsammans till det här. Det är inte skattepengar utan kollektivets pengar som inte kommer in.

Det blir dyrare för de andra?

– Ja, det är ju intäkter som inte kommer in.

Till att börja med blir det skriftlig varning och om det inte hjälper så kommer kommunen att stänga av vattnet, nästan...

– Man kan stänga ner vattenmängden, man sätter in en strypbricka så att vattentillförseln går ner till en väldigt låg nivå, att det bara droppar ur kranarna.

Stänga av vattnet helt, det får kommunen enligt Lagen om allmänna vattentjänster bara göra om det inte medför olägenhet för människors hälsa. Går det så långt, kommer Skinnskattebergs kommun att gardera sig.

– Kommunen kan ställa upp tankbil på anvisad plats eller har utsläpp vid kommunhuset eller annan plats, då får man åka dit och hämta.

Då ser alla vem som kommer och hämtar?

– Ja, det är kanske inte anledningen, men visst det blir så, säger Thomas Lenell på teknik och service i Skinnskatteberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista