Riddarhyttans skola. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Riddarhyttans skola. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Ännu inget beslut kring Riddarhyttans skola

1:34 min

Riddarhyttans skola i Skinnskatteberg står redo att ta emot sjuttio flyktingar, men ännu så länge har inte Migrationsverket tagit något beslut om eller när skolan kan bli aktuell för inflyttning.

Samtidigt är trycket hårt på Migrationsverkets tillfälliga boenden i Västmanland, säger Per Adolfsson som är verksamhetsexpert i region Mitt på Migrationsverket.

– Vi har fört en dialog med ägarna till anläggningarna och vi har haft önskemål om att genomföra vad som kallas "förtätning", där man ökar antalet boende på anläggningsboendena i samråd med ägarna till anläggningen.

Behovet av boenden för asylsökande är alltså fortfarande stort, både i Västmanland och i övriga delar av Sverige. Utöver att öka antalet platser på de befintliga boenden som Migrationsverket har avtal med, har man också bett kommunerna att se över om de har några lokaler som skulle kunna fungera som akuta boenden, så kallade "tillfälliga evakueringsplatser".

Där det är tänkt att de asylsökande ska kunna bo i ett par dagar i väntan på att få plats på något av Migrationsverkets boenden. Riddarhyttans skola är ett sådant akut boende, men har alltså inte behövts användas än så länge. I Region Mitt, där Västmanland ingår, har 49 personer nyligen flyttat in i Fyrishovs stugby i Uppsala, där kommunen ordnat tillfälliga evakueringsplatser. Där planeras ytterligare 100 platser.

Så när eller om Riddarhyttans skola kan bli aktuell för inflytt är svårt att svara på, enligt Per Adolfsson på Migrationsverket.

– Det beror helt på hur många platser som kommer in i det ordinarie systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista