Sinfoniettan. Foto: Pressbild.
Sinfoniettan. Foto: Pressbild.

Musikerfacket och landstinget försiktiga om Sinfoniettans framtid

0:44 min

Diskussionerna om en eventuell nedläggning av kammarorkestern Västerås Sinfonietta förs än så länge utom omgivningens hörhåll.

På Twitter, andra sociala medier och i den övriga offentliga debatten syns det tydligt att en eventuell nedläggning av Sinfoniettan är en hett omdiskuterad fråga.

Men trumpetaren John Axelsson i Sinfoniettan, som representerar 22 av de fast anställda musikerna genom Sveriges Yrkesmusikerförbund, SYMF, väljer att hålla hemligt vad som sades när SYMF träffade Västmanlandsmusikens ordförande Anders Teljebäck (S) i går, av respekt för processen och diskussionerna som pågår.

I stället pratar han om hur musikerna i Sinfoniettan försöker hantera situationen.

 – Det var en väldig chock när vi fick det här beskedet, och en stark oro spred sig till våra medlemmar när vi fick beskedet om den här utredningen som presenterades den 8 oktober, säger John Axelsson, men det vändes ganska snabbt till en kamplust, och vi känner oss starka som grupp och vi har fått ett enormt stöd från Musiksverige, både lokalt, nationellt och till och med internationellt. Det är många som står upp för vår sak och förstår vårt värde för Västerås och Sverige.

Västmanlandsmusiken har presenterat tre alternativa sparförslag och ingenting är klart än.

 – Jag tror absolut inte att det här är avgjort på något sätt, men om det skulle ske, så skulle det vara en stor sorg för Västerås musikliv, säger John Axelsson.

Landstingsrådet Denise Norström (S), som representerar tioprocentsägaren landstinget Västmanland, tar det lugnt med att dra några slutsatser innan Västmanlandsmusikens styrelse, med Anders Teljebäck (S) i spetsen, presenterar sitt slutgiltiga sparförslag.

 – Men vi måste komma ihåg att den uppgörelse vi har i det här länet om länsmusiken, är tre uppdrag. Enligt regelverket ska de ha en orkester, de ska driva konserthuset och se till att det finns länsmusik; musik i hela länet. Och vi är naturligtvis bekymrade när vi ser att mer och mer av det som ska gå till verksamhet i länet behöver gå till att finansiera en orkester.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista