Agneta Bode (S) kommunalråd Arboga. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Agneta Bode (S) kommunalråd Arboga. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Säkerhet vid asylboenden statens ansvar

"Absolut statens ansvar"
2:31 min

Det är staten som har ansvar för säkerheten vid landets asylboenden, tycker kommunalrådet Agneta Bode i Arboga. Tidigare idag sa polisens kommenderingschef att det var kommunernas ansvar. Helt fel, säger Bode.

Det är kommunerna och Migrationsverket och inte polisen som har ansvaret för säkerheten vid landets asylboenden. Det säger Polismyndighetens kommenderingschef Stefan Hector.

Agneta Bode Socialdemokrat och kommunalråd i Arboga tycker däremot att ansvaret för säkerheten är statens, Migrationsverkets och Polismyndighetens.

– Ja när vi dessutom inte äger de här asylboendena, som i Arboga är det inte kommunen som är huvudman. Det är ju privata ägare som Migrationsverket hyr utav. Vi vet ofta inte ens hur många som dyker upp och då tycker jag absolut att det är statens ansvar, säger Agneta Bode.

Men Peter Jonsson ansvarig för polisens insatser i Västmanland, säger att polisen behöver hjälp av kommunerna och de som driver asylboendena när det gäller säkerhetsfrågan.

– Kommunerna och de som driver de här boendena, det är där man kan hantera lindriga ordningsstörningar. För att samhällets gemensamma resurser ska räcka och då behöver vi hjälpas åt.

Peter Jonsson säger att polisen nu på torsdag kommer att träffa Migrationsverket och de som driver asylboendena för att diskutera hur man löser den här problematiken tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".