Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Marino Wallsten, socialdemokratiskt kommunalråd i Fagersta . Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Fagersta svänger angående hälsotester

"Måste finnas en tydlig koppling till arbetet"
1:38 min

Nu har Fagersta kommun svängt en aning när det gäller det kritiserade förslaget om hälsoundersökning vid anställningar.

När Norra Västmanlands kommunalteknikförbund, NVK, kom med förslaget att genomföra hälsoundersökningar vid nyanställningar möttes det av kritik från både Fagersta och Norbergs kommun.

Men nu har Fagersta svängt en aning i frågan.

– Det vi säger ja till är att man inför en hälsodeklaration istället för en allmän hälsoundersökning som först föreslogs, säger Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten.

Den stora kritiken mot en hälsoundersökning är att det finns en uppenbar risk att personer som skulle klara av arbetet sållas bort.

Men den risken tror inte Marino Wallsten kommer finns med en hälsodeklaration.

– Nej, det måste man undvika till varje pris och där råder ingen tvekan. Det är just därför vi trycker extra på det här med relevans för anställning.

På torsdag tas det kritiserade ärendet upp på NVK:s direktion och om Norberg fortsätter säga blankt nej så tycker Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten att förslaget ska skrotas.

– Det vore klokt att diskutera frågan ordentligt och inte driva igenom något som en kommun inte vill. Så jag tycker man ska överväga att inte införa det i så fall, säger Marino Wallsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".