Carolina Nordvall, Hemvärnet, under den marina femkampen i Military World Games. Foto: Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten
1 av 2
Carolina Nordvall, Hemvärnet, under den marina femkampen i Military World Games. Foto: Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten.
Carolina Nordvall med sin guldmedalj från marina femkampen i militära OS i Korea. Foto: Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten
2 av 2
Carolina Nordvall med sin guldmedalj från marina femkampen i militära OS i Korea. Foto: Anton Thorstensson/Combat Camera/Försvarsmakten.

Carolina från Västerås kammade hem guld i militära OS

2:06 min

Svenska Försvarsmaktens idrottstrupp kom hem från Korea med fyra guld, ett silver, två brons och ett världsrekord i Military World Games. 

I början av oktober åkte den svenska truppen för att delta i de sjätte Military World Games, den militära motsvarigheten till OS.

Under 10 dagar tävlade cirka 7 300 deltagare från 110 länder i 24 grenar varav de svenska deltagarna var med i åtta av idrotterna: marin femkamp, flygfemkamp, militär femkamp, orientering, skytte, triathlon, fäktning och maraton.

Carolina Nordvall, Hemvärnet, var med i det svenska damlaget i marin femkamp tillsammans med Cecilia Sjöholm (som också tog guld individuellt med nytt världsrekord) och Melina Westerberg. 

– Vi gick för att vinna men vi hade hård konkurrens ifrån Finland så det var spänning hela tiden. Vi ledde inför sista grenen men finskorna är väldigt bra på att springa så det var tufft att hålla igen.

Carolina gjorde lumpen 2007 och gick sedan efter det med hemvärnet och är med i Uppland/Västmanland-gruppen.

Carolina har simmat fensim i Västerås tidigare och tack vare att hennes tränare Valter Olanders brorsa höll på med marin femkamp så halkade Carolina in på den banan.

– Det bästa marina femkampen är att det är så många grenar att behärska och att i varje gren kan det hända så mycket. Ett misstag kan göra så att man är eller vice versa.

Carolina säger till P4 Västmanland att hon är nöjd med sin insats i årets militära OS men hon vill mer.

Hon kommer att fortsätta träna nästa år och kanske blir det VM i Ecuador men det är inte riktigt klart i nuläget. Annars blir det kanske ett Nordiskt mästerskap i Sverige för Carolina nästa år. 

FAKTA

Marin femkamp är en idrott som består av består av hinderbana, livräddning, hindersim, sjömanskap och amfibielöpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista