Yvonne Santaniemi tillsammans med dagens andra pristagare Anders Carlsson
Yvonne Santaniemi tillsammans med dagens andra pristagare Anders Carlsson, speciallärare på Eductus, som fick pris för sitt lärarskap utöver det vanliga. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Arbete med förberedelseklass prisas

0:56 min

Västerås stad delade tidigare idag ut årets pedagogiska pris till lärare som gjort något extra. Vinnare blev Yvonne Santaniemi, lärare på Nybyggeskolan.

Yvonne Santaniemi får priset för sitt arbete med nyanländas introduktion på skolan.

I motiveringen står det att hon balanserat kravet på lärande med en kärleksfull omsorg.

– Det känns helt fantastiskt underbart. Det här är det häftigaste som hänt sedan jag födde barn. Jag hade ingen aning och jag sa direkt när jag fick reda på det att, vad har lilla jag gjort? undrar Yvonne.

Det Yvonne Santaniemi har gjort är att hon var med och startade upp en förberedelseklass på Nybyggeskolan för tre år sedan. Där tar de emot alldeles nyanlända ungdomar i årskurs 6 till 9.

– Det viktigaste är att de ska känna trygghet och att de är sedda. Att de tycker om att komma dit, säger Yvonne Santaniemi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista