Bergslagssjukhuset i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
1 av 2
Bergslagssjukhuset i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Anders Ahlgren. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Ahlgren. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Brister funna på Bergslagssjukhuset

3:06 min

Efter fem år med privat drift har Landstinget Västmanland låtit göra en granskning av vårdföretaget Mitt hjärtas verksamhet på Bergslagssjukhuset i Fagersta. En rad brister hittades.


Revisionen, som gjordes i våras, visade bland annat på brister i journalhanteringen och kvalitetsarbetet.

Efter revisionen har landstinget tillsammans med Mitt hjärta åtgärdat en del av bristerna.

Mitt hjärta har bland annat infört samma journalsystem som landstingets övriga sjukhus, Cosmic. 

– Nu är de inne i Cosmic. Det har varit ett jätteintensivt arbete. Både verksamheten på sjukhuset och även vårdcentralen bytte samtidigt, säger Anders Ahlgren, chef för vårdvalsenheten inom Landstinget Västmanland:

– Landstingets medarbetare på IT-enheten har gjort ett jättejobb på kort tid.

Mitt hjärta och Bergslagssjukhuset är sist av sjukhusen i länet. Nu har alla kliniker och sjukhus har samma journalsystem.

Cosmic har även införts inom primärvården och sist ut att införa journalsystemet är de privata vårdcentraler som har avtal med landstinget.

Att landstinget nu har gjort en revision av verksamheten beror bland annat på framtiden. Frågan är i vilken driftsform Bergslagssjukhuset ska drivas.

Antingen ska sjukhuset drivas i egen regi eller så ska landstingetgöra en ny upphandling när avtalet med Mitt hjärta går ut den sista januari 2017.

De åtgärder som Mitt hjärta tillsammans med landstinget gjort när det gäller journalsystemet och att rapportera till olika register är viktiga åtgärder för en säkrare och bättre vård, menar Anders Ahlgren:

– Det är viktigt att Västmanland som landsting är med här och rapporterar sina resultat, så att vi själva kan jämföra och se om vi ligger bra till i olika diagnosgrupper och rapportera in till nationella kvalitetsregister, säger Anders Ahlgren till P4 Västmanland.

Revisionen av verksamheten på Bergslagssjukhuset gjordes mellan mars och juni av Procyon Management Consulting AB.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista