Per Ågren, chef för lokalpolisområde Västerås. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
1 av 3
Per Ågren, chef för lokalpolisområde Västerås. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Rebecca, elev på Rudbeckianska gymnasiet. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
3 av 3
Rebecca, elev på Rudbeckianska gymnasiet. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.

Misstänkt person identifierad efter skolhot

3:25 min

En misstänkt gärningsman är identifierad efter det hot som kom in mot Rudbeckianska gymnasiet i Västerås under onsdagsmorgonen.

Polisen skriver på sin hemsida att de ser allvarligt på den här typen av hot men att de bedömt att skolan inte ska utrymmas eller stängas. Polis fanns också på plats i skolan i trygghetsskapande syfte.

– Vi har tillsammans med skolledningen kommit fram till att man inte behöver förändra någonting utan verksamheten i skolan kan fortgå som vanligt och det behövs ingen utrymning, säger Per Ågren, chef för lokalpolisområde Västerås.

Per Ågren säger att man kommer att utreda det här som ett brott, själva hotet består i text på ett papper, han vill inte gå in på vad det står på papperet.

– Det känns inget bra, säger en elev som P4 Västmanland pratat med, hon var då på väg hem från skolan.

Stämningen på skolan var lugn under dagen och lektioner pågick som vanligt. Rebecca, som går på Rudbeckianska, säger att hon inte riktigt vet vad hon ska tro.

– Vad jag har förstått så har det kommit ett hot mot skolan, att någon ska komma och skada oss elever. Jag fick reda på det genom VLT:s hemsida, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är lite konstigt, jag tycker att skolan kunde ha skött det här mycket bättre och sagt något i högtalarna eller något för att det stod att eleverna skulle bli informerade via e-post och det är inte så många som går in på den.

– Jag kan liksom inte ta det här på allvar, klart man blir orolig men man ser ju liksom folk som går runt och skrattar för vi har ju inte blivit samlade och informerade om detta utan det är något man får läsa om och så vet man inte vad man ska tro, säger Rebecca.

Andreas Hultin, rektor på Rudbeckianska gymnasiet säger att man beslutade att inte utrymma i samråd med polisen.

– Det viktigaste för mig är personal och elevers säkerhet, det är nummer ett men polisen gjorde bedömningen att det inte är ett trovärdigt hot i sammanhanget, då väljer vi att hålla skolan så normal som det går.

Flera elever tycker att informationen har varit för dålig och för långsam, vad säger du om det?

– Jag säger så här att information är det svåraste som finns. Inom trettio minuter från att vi hade information från polis så hade det gått ut information till all personal.

– Sedan dröjde det ytterligare en stund, då hade jag andra kontakter med verksamhetsledningen, innan det gick ut till elever. Det är också så att den information vi lägger ut måste vara granskad och säkrad så vi hinner inte med i samma tempo som sociala medier och andra gör så att jag har full förståelse för att man upplever att vi kommer ut för sent men jag tycker att vi agerade ganska snabbt ändå, säger Andreas Hultin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista