Cyklist Foto:Isak Olsson/Sveriges Radio.
Cyklist. Foto:Isak Olsson/Sveriges Radio.

NTF efterlyser tydligare cykelbanor i Västerås

"Utformningen är inte enhetlig i Västerås"
3:20 min

I rusningstid är det trångt på Västerås cykel- respektive gångbanor. Otydlighet om var gränsen för cykel och gångtrafik går kan skapa irritation när utrymmen ska delas. Nu efterlyser NTF Västmanland tydligare avgränsningar på Västerås cykelbanor. 

Livlig diskussionen på Facebook om gång- och cykeltrafiken i Västerås.

– Utformningen av cykelbanorna är inte enhetlig i hela staden. Ibland ska cyklisterna vara på asfalten och ibland är cykelbanan på plattor. Det här gör att det är svårt för både gående och cyklister att sära på när det är gång- och cykelbana, säger Elisabeth Westman, projektledare på NTF Västmanland.

När förvirring uppstår kan det få konsekvenser även om cykelolyckor med dödligt utfall är ovanligt. 

– Det blir inte jätteallvarliga olyckor men de olyckor som blir är allvarliga nog. Det är jobbigt att bara trilla omkull och bli skadad, framförallt om man är äldre så kan skadorna bli allvarligare, säger Elisabeth Westman.

För att göra det enklare både för gående och cyklister skulle en separering kunna vara en lösning. I alla fall i de centrala delarna av Västerås där många människor förflyttar sig samtidigt.

– Jag tycker att de stråk där vi har gående och cyklister samtidigt borde separeras. Det ska framgå tydligt var gående ska vara och var cyklister ska vara. I biltrafiken är det ju väldigt tydligt, menar Elisabeth Westman.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".