Stora kranar i hamnen i Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Hamnen i Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Lokala avtal sägs upp för hamnarbetare

0:54 min

De lokala avtalen för hamnarbetarna i Västerås och Köping sägs upp när det gäller OB och övriga tillägg. Det meddelar styrelsen för Mälarhamnar.

Som vi berättat tidigare planeras stora investeringar i hamnarna under de kommande åren.

Bolaget Mälarhamnar menar att alla kostnader nu behöver ses över.

– Som en del i detta arbete har styrelsen i dag beslutat att säga upp hamnarbetarnas lokala avtal gällande OB och övriga tillägg, säger Mälarhamnars ordförande Jasmina Del Carmen Pettersson.

– Styrelsen måste nu vända på alla stenar i bolaget. Detta är en del av arbetet för att utveckla hamnen på bästa sätt, säger vice ordförande Lena Vilhelmsson.

Medarbetarna i Köping och Västerås informeras nu om uppsägningen av avtalen. Sedan kommer det bli förhandlingar mellan arbetsgivare och fack.

Uppsägningstiden för de lokala avtalen är tre månader. Därefter gäller det centrala avtalet som finns mellan Svenska Transportarbetareförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista