Marie Chantal Long, författare till den vinnande boken Den blomstertid nu kommer. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Marie Chantal Long, författare till den vinnande boken Den blomstertid nu kommer. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Marie-Chantal Long från Västerås vinner Barnens Romanpris

0:57 min

"Den blomstertid nu kommer" av västeråsaren Marie-Chantal Long vinner Barnens Romanpris som är Sveriges Radios och Utbildningsradions litteraturpris där barn själva läser, diskuterar och utser vinnaren. 


Barnjuryns motivering:

"Boken är ett perfekt spännande drama om Wahid, Fred och Tarzan som blir kriminella. Språket spelar roll. Man lär sig mycket om samhället. Om att gå igenom något jättejobbigt, när man gör fel och ångrar sig. En härligt utdragen historia om att hålla en hemlighet".

Marie-Chantal Long är glad och hedrad över utmärkelsen för boken.

– För två, tre år sen var jag på ett författarbesök i Leksand och träffade unga människor där. De sa att de inte läste för att de inte  hände någonting i böcker och att det var tråkigt. Vad vill ni ha då undrade jag, och istället ville de ha action och inte så mycket beskrivningar. Då bestämde jag mig för att skriva en sån bok. Jag ville testa och se hur långt det bar.

– Jag har inte varit i kontakt med just unga människor på glid, men däremot har jag träffat många unga som reflekterar över rätt och fel. Det är något som är viktigt för mig, och boken handlar mycket om moral. Han gör något, det är ett öppet slut och man vet inte om han blir upptäckt eller inte och han har väldiga samvetskval. För mig var det viktigt att skriva om det, säger Marie-Chantal Long.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista